Μία έκθεση έργων που προέκυψε μέσα από την συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Σερβία και την Αγγλία σε αναζήτηση διατοπικής αλληλεγγύης σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο.

Τι είναι οι Διατοπικές Συνεργασίες;

Το γεγονός ότι ο κόσμος μας είναι πλέον υπερσυνδεδεμένος μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε ή και να βρισκόμαστε ταυτόχρονα, σε διαφορετικούς φυσικούς και ψηφιακούς τόπους. Αποτέλεσμα αυτής της δυνατότητας είναι το ότι οι ταυτότητές μας καθορίζονται αυξανόμενα από παραπάνω από έναν τόπο και πολιτισμικό πλαίσιο. Αυτή η κοινωνική και πολιτισμική πλευρά της παγκοσμιοποίησης περιγράφεται συχνά με όρους «διατοπικότητας», όπου τα γεγονότα, οι συνθήκες και οι σχέσεις που συναντώνται σε μία περιοχή μπορούν να επηρεάσουν και να συνδεθούν ταχύτατα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε μία άλλη.

Η έκθεση «Διατοπικές Συνεργασίες» και τα έργα αυτής, εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να οργανώσουμε από κοινού τις αποστάσεις και τις διαφορές μέσα αλλά και προς όφελος των διατοπικών μας κοινωνιών. Η έκθεση παρουσιάζει μία επιλογή έργων που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες με καταγωγή από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε residencies στο ATÖLYE στην Τουρκία, Bios στην Ελλάδα και Nova Iskra στην Σερβία. Τα έργα θέτουν το ερώτημα πώς πιθανά θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε αυτές τις πολλαπλές ταυτότητες και τις δημιουργικές εκφράσεις τους καθώς μοιραζόμαστε αυτές τις νέες συνδέσεις και είμαστε ανοιχτοί για μεγαλύτερη συνεργασία και ενσυναίσθηση.

Τα έργα επιλέχθηκαν από την επιμελητική ομάδα μας που απαρτίζεται από επιμελήτριες με καταγωγή από την Τουρκία, την Κύπρο, την Σερβία και την Αγγλία, και περιλαμβάνουν μέσα και τεχνολογίες που ποικίλλουν από εικονική πραγματικότητα και 3D printing έως προβιοτική ζύμωση και εθνογραφική τεκμηρίωση. Οι καλλιτέχνες εξερευνούν τις προκλήσεις των ανθρώπων, των πολιτισμών και των ιδεών που έχουν εκτοπιστεί χωρικά και χρονικά, καθώς και τις δυνατότητες επανεκτίμησης και επαναδιαπραγμάτευσής τους με στόχο την διατοπική αλληλεγγύη και την ανταλλαγή γνώσης μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Ανάμεσα στο εδώ και τώρα, το εκεί και τότε, μεταξύ της ορμητικής και εξελισσόμενης μετατόπισης των ανθρώπων στο Hasan Keyif της Τουρκίας και τον εκτοπισμό των πολιτών που υφίστανται εξώσεις στο Βελιγράδι της Σερβίας, οι καλλιτέχνες εξετάζουν τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και αναδεικνύουν το πώς τα «τοπικά» ζητήματα μπορούν να πληροφορήσουν και να δώσουν απαντήσεις με έναν τρόπο που υπερβαίνει τα σύνορα και τα πολιτισμικά πλαίσια.

Έκθεση Λονδίνου

Τα έργα εκτίθενται στην γκαλερί Furtherfield, στην καρδιά του πάρκου Finsbury.
Ένας αστικός πράσινος χώρος που χρησιμοποιείται από περίπου 55.000 άτομα κάθε εβδομάδα, το πάρκο Finsbury βρίσκεται στα σύνορα τριών δήμων του Λονδίνου, σε μία πολυπολιτισμική γειτονιά, με περίπου 200 διαφορετικές γλώσσες να ομιλούνται τοπικά από μεγάλες κοινότητες μεταναστών. Συγκεκριμένα, η περιοχή στεγάζει τις μεγαλύτερες τουρκικές και ελληνικές κοινότητες της Αγγλίας και συνορεύει με την μεγαλύτερη σερβική κοινότητα στο Δυτικό Λονδίνο.

Επιμελήτριες-ες έκθεσης γκαλερί

Ruth Catlow, Lina Džuverović, Diana Georgiou, Huma Kabakçı

Επιμελήτριες-ες ψηφιακής έκθεσης

Ruth Catlow and Charlotte Frost

Κατάλογος έκθεσης
Γκαλερί φωτογραφιών έκθεσης
Βίντεο έκθεσης