Изложба радова насталих кроз сарадњу и размену информација између турских, грчких, српских и британских уметника који покушавају да остваре транслокалну солидарност на локалном нивоу, у нашем хипер-повезаном свету.

Шта подразумева појам транслокалне сарадње?

Откада је наш свет постао многоструко увезан, можемо истовремено боравити или кретати се по многоструким физичким и виртуелним просторима. Последица је да се, као појединци, све више поистовећујемо са већим бројем места или култура. Овај друштвени и културни аспект глобализације често се описује као “транслокалност”(translocality), што је ситуација у којој се догађаји, условљености и везе могу брзо преносити са једног на друго место.

Ова изложба, и радови изложени на њој, баве се питањем како се треба организовати да бисмо могли водити рачуна једни о другима, на даљину и без обзира на разлике између наших локалних заједница. Приказан је избор радова настaлих током боравака турских, грчких, српских и британских уметника на уметничким и технолошким резиденцијама, у креативним центрима какви су Радионица (ATÖLYE) у Турској, биос у Грчкој и Нова искра у Србији. Кроз ове уметничке радове, поставља се питање како можемо да подржавамо многоструке идентитете и креативне изразе кроз отварање према другима и успостављање нових веза ради јачања сарадње и ширења емпатије.
Уметничке радове одабрао је наш транслокални тим турских, грчких, српских и британских кустоса, специјално за ову изложбу која се ослања на читав низ различитих медија и технологија, од виртуелне реалности и тродимензионалног штампања, па све до пробиотичке ферментације и етнографских докумената. Уметници визуелно приказују потешкоће и проблеме народа, култура и идеја расељених у простору и времену, постављајући питања о томе како их можемо преиспитати и поново вредновати ради веће транслокалне солидарности и боље размене информација у свету који се убрзано мења.

Остављајући по страни границе између овде и сада, тамо и онда, обухватајући на истом месту поплаве и расељавања у Хасан-Кејфу у Турској и избацивање грађана из станова у у Београду, у Србији, уметници користе ову прилику да проуче и испитују ефекте глобализације на поједине земље, али и да истакну као најважније питање шта треба учинити да би се сазнања о тим локалним бригама проширила изван оквира тих заједница, како да се на њих одговори и успоставе везе неспутане границама и различитим културама.

Лондонска изложба

Уметничка дела представљена су у галерији ,,Фердерфилд“, у срцу парка Финсбури. Финсбури Парк је урбани зелени простор који сваке недеље користи око 55.000 људи, а налази се у кварту који стоји на граници три лондонска округа. За тај кварт кажу да је "супер-разноврстан", јер се у њему говори око 200 језика који припадају великим имигрантским заједницама. У овом делу града лоциране су највеће турске и грчке заједнице у Енглеској, а повезан је и са највећом српском заједницом у Енглеској, настањеном у западном Лондону.

Кустоси галеријске изложбе

Рут Катлоу (Ruth Catlow), Лина Џуверовић, Диана Георгију, Хума Кабакчи.

Кустоси онлајн изложбе

Ruth Catlow and Charlotte Frost

Каталог изложбе
Фотографије изложбе
Видео о изложби